Een varend pretpark: 9 redenen om op Disney Cruise te gaan

In het zonnige Florida laten we het asfalt ons richting de kust begeleiden, niet wetende dat er een nieuwe onontdekte bubbel op ons ligt te wachten. We hebben menig Disney pretpark op het vasteland ontdekt en hebben net een weekje Disney World achter de rug. Een Disney beleving op zee hebben we nog nooit mogen ervaren. Aan het einde van de snelweg komt langzaam de oceaan in zicht. Onze ogen glijden langs het landschap en dan opeens glimt hij daar aan de horizon. De rode torens prijken hoog in de lucht, de gele reddingsboten schitteren in de zon en het zwart-witte geheel steekt prachtig af tegen de strakblauwe lucht. Hallo Disney Cruise.

Na aankomst bij de Disney Cruise terminal (ja Disney heeft een eigen terminal) worden bij het uitstappen van de auto meteen de koffers aangepakt en weg gedragen. Na de veiligheidsscans stap je in de grote hal en krijg je na het inchecken je persoonlijke kaart. Deze kaart is heilig aangezien deze je toegang geeft tot het schip. Mickey Mouse zwaait de bezoekers toe en per honderd passagiers worden de nummers omgeroepen. Nummers 700 tot 800 mogen boarden, daar horen wij bij! We gaan op 5 daagse cruise door de Bahama’s. Een dag-tot-dag verslag is dit echter niet. Ik presenteer je de 9 redenen om op Disney cruise te gaan:



1. Ontdek de boot

We verblijven op de Disney Dream, één van de twee nieuwste schepen van de Disney vloot. Vanuit de glazen loopbrug zie je het schip liggen en binnen enkele voetstappen hebben we het vasteland voor de zee verruild. Een stralende blonde dame begroet ons en vraagt onze familienaam waarna ze meteen door een microfoon roept “Welcome aboard the Geraards family!’ Lachend van oor tot oor lopen we het enorme atrium in. Aan weerszijden staan verschillende personeelsleden te klappen om ons te begroeten. De enorme hal vol pracht en praal ontvouwt zich voor het eerst voor onze ogen en vormt een overweldigd geheel. WAUW dat is nog eens een binnenkomer!






De gouden kleuren komen ons aan alle kanten tegemoet in de hal en op iedere verdieping schuilt weer een andere wereld. We pakken de lift naar de bovenste etage, stappen door de schuifdeuren en lopen het dek op. Wauw, wauw, wauw, wat is dit bijzonder! Een vergezicht van de zee omlijst door het prachtige houten dek. De bootjes van de Aquaduck, een van de 2 waterglijbanen aan boord welke zelfs 2 ‘master blaster’ heuveltjes heeft, glijden door de glazen buizen. De iconische kleuren van het schip stralen in de Amerikaanse zon. Wist je trouwens dat de kleuren van het schip (zwart, rood en geel) de kleuren zijn van Mickey Mouse? Volgens Amerikaanse regelgeving moeten reddingssloepen echter oranje zijn. Disney heeft een heel onderzoek uitgevoerd om aan te tonen dat geel in geval van nood op zee een net zo opvallende kleur is als oranje. Zo zijn de kleuren van de muis toch te zien.




Het is geweldig om de diverse plekken van het schip te verkennen met de een nog mooier dan de ander. In het begin is het navigeren op het Schip even wennen. Normaal ben je gewend een kaart puur horizontaal te interpreteren maar hier is de verticale factor minstens even belangrijk. Wanneer we op dag 2 leren dat het printje op de vloerbedekking altijd richting het noorden wijst lopen we in ieder geval niet meer de verkeerde kant op. Om even een beeld te geven: de boot is 42 meter breed en 340 meter lang. Met in totaal 14 verdiepingen heb je dus al snel een totale oppervlakte van zo’n 15 hectare. Er kunnen maximaal 4.000 passagiers mee en er zijn 1.500 personeelsleden aan boord.





2. Leef het volwassen leven

Ik hoor je denken: pohhh wat veel mensen. Als je zonder kinderen gaat is dat toch niet leuk? Daar heeft Disney eens goed over nagedacht en ze hebben daardoor ‘Adult Only’ gebieden in het leven geroepen. Zo hebben wij heerlijk vertoefd op het ‘adult only dek’ met zwembaden en bubbelbaden (welke volledig van glas zijn waardoor je de zee dus onder je ziet) heerlijk genoten in de adult only bars en in de avond van het niet voor kinderen geschikte entertainment. En ik kan je zeggen: het is heerlijk om zo in alle rust te vertoeven. Er zijn overigens ook genoeg gebieden welke niet toegankelijk zijn voor volwassenen. Iedere leeftijdsgroep, zelfs tieners, hebben hun eigen stuk op de boot.




3. Heb té veel te doen

Bij aankomst in de hut, welke een mooi groot rond raam heeft en best ruim is, werpen we een blik op het dagschema. Activiteiten in overvloed! Van filmvertoningen in de IMAX bioscoop, kooklessen en verschillende quizen tot bijzondere meet & greets. We beginnen de dag met een interactief spel waarbij je aan de hand van een kaart kriskras doorheen het schip wordt gestuurd. Een ideale eerste activiteit aangezien we zo ieder hoekje verkennen. Het spel maakt gebruik van magische schilderijen. De schilderijen lijken écht maar op het moment dat je de kaart ervoor houdt begint er van alles te bewegen. Middels de verschillende schilderijen lossen we samen met Mickey het mysterie op en slaan we de kunstdief in de boeien.


Ook nemen we deel aan een tour over het schip. Castmember Chad vertelt ons alle ins en outs over de boot en overlaadt ons met verschillende details. In restaurant ‘ratatouille’ gebaseerd op de gelijknamige film ligt bijvoorbeeld een fles wijn. Dit is de fles wijn uit de jaren 1800 welke de recensent op het einde van de film drinkt en waarvan er nog maar 4 ter wereld bestaan. De waarde is overigens het veelvoud van jaartal 1800. Ook vertelt hij dat de schoorstenen op het schip geen functie hebben, ze zijn er enkel omdat Disney zoveel mogelijk het gevoel van het ‘klassieke cruiseschip’ wilde creëren. Een van de onderste dekken is daardoor volledig geïnspireerd op deze van de Titanic met zelfs hetzelfde meubilair.



We spelen een potje minigolf, dagen elkaar uit met tafelvoetbal en kijken film in de bios. Ook nemen we gedurende ons verblijf deel aan Bingo (heerlijk fout), een muziekquiz waarbij een pianist Disney liedjes speelt waarna wij deze moeten raden, doen we mee aan tekencursussen (1x voor families en 1x voor volwassenen) én een soort van tv spelshow. Bryan en ik staan met zijn tweeën achter een desk en nemen het op tegen 3 Amerikaanse families. Uiteindelijk slepen we uiteraard de felbegeerde ‘Disney Cruiseline’ medaille in de wacht. De meest spraakmakende activiteit is echter de baby-race. Ouders gaan helemaal los om hun kroost zo snel mogelijk over de speciale mat te laten kruipen. Bij de finish streep zit menig koppel lieve geluidjes te maken naar hun baby. Wanneer ze echter de iPads en iPhones uithalen om het kruipen te versnellen komt er pas écht vaart in…



4. Aanschouw de beste shows op zee

Bij het vertrekken van de boot begeeft iedereen zich naar het bovenste dek voor de ‘Sailaway party.’ Kapitein Mickey en zijn vrienden heten ons met zang en dans welkom aan boord. De enorme scheepshoorn blaast ‘a dream is a wish your heart makes’ terwijl de confetti in de lucht schiet. We kijken om ons heen en zien dat we beginnen met varen: kippenvel!

Dat Disney de entertainment koning is mag duidelijk zijn, maar wat hier aan boord gepresenteerd wordt is niet normaal. In het enorme Art Deco ‘Walt Disney theatre’ met 1400 zitplekken wordt iedere avond een nieuw spektakel gepresenteerd. De eerste twee avonden zijn het met ‘The Golden Mickeys’ en ‘Believe’ voorstellingen met de hoogtepunten uit de Disney films en een verhaallijn die ze verbindt. Een vliegende Mary Poppins, een indrukwekkende Tarzan scène en swingende ‘Friend like Me’ vertoning passeren de revu. Ik had het niveau van de Disney park shows verwacht, maar dit is zó veel meer.




‘Save the best for last’ moet Disney gedacht hebben als we op de laatste avond weer plaatsnemen in het theater. De ‘Beauty and the Beast’ musical staat op de planning. Deze variant is gebaseerd op de nieuwe live action film, enkele maanden geleden in premiere gegaan en alleen te zien op de Disney Dream. Vanaf het moment dat het doek omhoog gaat en het decor zich onthult tot de grootse finale ruim 1 uur later: dit is perfectie. Het hippe decor zit vol met video mapping en grootse effecten (het beest transformeert al vliegend in de lucht naar mens, hoe dan?!?) waarbij de fantastische cast alles overtuigend neerzet en loepzuiver zingt. Samen met de passie en energie die van het podium afspat maakt het dit tot een ongekend spektakelstuk. Ik ben in Scheveningen naar de 2,5 uur durende Disney voorstelling geweest, maar die ben ik na het zien van deze vertoning spontaan vergeten. GE-WEL-DIG!



5. Loop op Castaway Cay

‘Op een onbewoond eiland… daar zou ik willen zijn’ zingen de ‘Kinderen voor Kinderen’ al sinds 1981 en nu gaan we dat eindelijk ervaren. Waar we op dag 1 Nassau aandeden, wat best leuk was maar niet heel bijzonder, meert de boot nu aan bij Castaway Cay. Disney tikte een onbewoond eiland van 5 kilometer lang en 3 kilometer breed op de kop en maakte er een waar paradijs van. Al is daar in de Bahama’s niet extreem veel voor nodig.





Extreem helder water en ontelbaar veel palmbomen sieren de horizon als we van boord stappen. Na het verkennen van het familie gedeelte, waar enkele glijbanen pronken en waar we heerlijk hebben gesnorkeld, stappen we in de tram. Dit treintje brengt ons over de vliegtuig landingsbaan, welke lang geleden dienst heeft gedaan bij drugssmokkels, naar de andere kant van het eiland. Hier bevindt het Adult Only gebied ‘Serenity Bay’ zich en heerst een totale rust. Je hoort niets behalve het gesuis van de wind en het geruis van de golven. We bestellen een cocktail terwijl onze voetjes in het zeewater bungelen en de zon op ons gezicht schijnt: dit is het goede leven.






Het water is zo helder dat je de vissen en roggen om je benen heen ziet zwemmen. Even later huren we een fiets huren om het eiland te verkennen. We blijven toch Nederlanders hé? Avontuurlijk aangelegde fietspaden brengen ons op de meest afgelegen stukjes en vanuit een uitkijktoren zien we hoe groot het eiland is. Voor de lunch wordt op het strand de barbecue aangestoken waar we van de heerlijk verse stukken vlees en vis genieten. En ook het tropische fruit smaakt nergens lekkerder dan hier.

De moeder van Bryan verwoord het, als we aan het einde van de dag terug aan boord stappen, goed: “Veel mensen hebben het over het paradijs, maar ik ben er nu geweest”






6. Voel je als een koning

Aangezien het personeel dagenlang met dezelfde passagiers opgescheept (haha een onbedoelde woordgrap) zit kunnen ze nét dat beetje extra voor je doen. Het gehele verblijf wordt onze kamer proper gehouden door dezelfde glimlachende jongen. Deze is iedere ochtend op de gang aanwezig om ons een goedemorgen te wensen en tovert tijdens het ontbijt onze bedden om tot zitgelegenheid. Tijdens het avondeten boent ‘ie nogmaals de kamer en haalt dan de bedden weer tevoorschijn met telkens een verassing. De ene keer vouwt hij onze handdoeken in de vorm van een aap en hangt deze ergens in de kamer. De andere keer liggen er weer gouden chocolade munten op bed met het overlaken gevouwen als een piraat achtig wezen.




Bij iedere toiletgroep op het schip staat een medewerker die non-stop bezig is om alles schoon te houden en om alles aan te vullen. Ik heb letterlijk de hele cruise mijn billen afgeveegd met zo’n in een puntje gevouwen toiletpapiertje. Ook liep ik door de lobby terwijl het dagprogramma uit mijn zak viel. Voordat ik zelf om kon draaien en het op kon rapen stond er al een glimlachende medewerker met het papiertje in zijn hand. Op de een of andere manier voelt het alsof alles speciaal voor jou wordt gedaan. Je bent niet 1 van de vele passagiers, je bent speciaal. Zo moet een koning zich dus voelen. Ik kan er wel aan wennen moet ik zeggen.





7. Eet eet eet

Gedurende een verblijf op een Disney Cruise is al het eten en drinken inclusief, zelfs roomservice. Voor alcohol moet je een klein bedrag bijbetalen. In een documentaire op Discovery Channel vertelde men dat de gemiddelde mens 0,5 kilo per dag aankomt op een Cruise. Nu snap ik wel waarom…

Rondom ontbijt en lunch is er een enorm buffet met alles wat je je maar kunt wensen. Kreeft, voor je ogen gebakken biefstuk, een toetjesbuffet, heerlijke groenten en verse vis zover het oog rijkt. Mocht je behoefte hebben aan een casual snack dan kun je rondom het zwembad op ieder uur van de dag terecht voor pizza, friet, hamburgers, ijs en frisdrank. Maar je kunt ook, zonder extra betaling, kiezen voor een bediend ontbijt waar we uiteraard gebruik van maken. Het avondeten is echter van een heel ander culinair niveau.



Disney heeft als eerste het ‘rotational dining’ principe bedacht. Rotatie wattes? Ik leg het uit. Het schip heeft 3 grote restaurants en iedere dag eet je in een andere. De bediening ‘roteert’ echter met je mee. Zo wordt je iedere dag geholpen door de twee zelfde heren, in ons geval Santiago uit Mexico en een goedlachse meneer uit Kroatië. Ik moet zeggen dat ik nogal sceptisch was, maar het is een fantastisch gegeven. Na 1 dag zijn je voorkeuren en favoriete smaken bekend en kun je dus volledig vertrouwen op de expertise van de bediening. Wanneer we op de laatste dag een persoonlijk presentje voor de heren overhandigen pinkt de 1 dan ook oprecht een traantje weg.



Het eten was fenomenaal. Telkens maak je een keuze uit 3 verschillende gangen, waarbij je overigens ook van een bepaalde gang meerdere gerechten mag bestellen mocht je dat willen. Zalmtartaar, coquilles, kreeft, chocolade moelleux en biefstuk die smelt op de tong passeren de revue. Niet alleen qua smaak maar ook visueel zijn de gerechten van hoogstaand niveau.

Over visueel gesproken: ook de restaurants zelf mogen er wezen. In de ‘Royal Palace’ waan je je in de ambiance van een Frans kasteel en in de ‘Animator’s palette’ dineer je in een setting met verschillende concept arts en tekeningen. De ‘Enchanted Garden’ is gebaseerd op de tuinen van Versailles waarbij je met daglicht het restaurant binnen stapt. Gedurende diner valt de avond en kleurt alles oranje. Ook de lampen, vormgeven als waterlelies, klappen langzaam dicht.



8. Feest als een piraat in de Carribean

Als we na onze dag op Castaway Cay aankomen op de kamer ligt er voor iedereen een piraten bandana klaar: het is Pirates Night! De show met Mickey op het dek weet niet volledig te overtuigen maar het diner is fantastisch. Het restaurant is volledig is aangekleed, de kaart en gerechten zijn helemaal in thema en zelfs onze gastheren lopen in Piraten outfit.



Na het diner stappen we het dek op waar de Pirates of the Caribbean muziek uit de speakers dreunt. Aangezien we door de caraïben varen kan het thema niet toepasselijker zijn. Een spektakel ontvouwt zich waarbij er verschillende piraten tevoorschijn komen en verzanden in een enorm gevecht. Jack Sparrow laat zich zien bovenop de enorme schoorsteen en springt op indrukwekkende wijze naar beneden.

Als slotstuk wordt het vuurwerk ingestart op de befaamde tonen van de films. Disney is de enige cruise maatschappij ter wereld die vuurwerk mag afsteken op open zee en OMG wat is dit tof! Het geknal van de indrukwekkende hoeveelheid vuurwerk is nog maar net voorbij of de DJ neemt het over en de voetjes gaan van de vloer. We tikken wat heerlijke cocktails achterover en worden vervolgens in de late uurtjes nog getrakteerd op een toetjes buffet van letterlijk 70 meter lang. Yo-ho yo-ho a pirates life for us!


9. Leef een offline leven

Waar we op de eerste avond tijdens de speech van de showdirector, welke erover gaat dat door het ontbreken van internet het ‘family quality time’ gaat worden, nog komisch bedoelde kotsbewegingen maken moeten we hem nog gelijk geven ook. Je hebt letterlijk 0 connectie met de buitenwereld en dat is eigenlijk heerlijk. Ja ik weet het, ook thuis kun je de smartphone gewoon links laten liggen. Toch voelt dat hier anders. Doordat niemand verbinding heeft met iets van buitenaf lijkt iedereen te leven in het moment. Iedereen geniet zichtbaar van het hier en nu. Als ik de telefoon na afloop van de cruise weer aanzet kom ik al snel tot de conclusie dat ik niets heb gemist. Onze wereld welke altijd lijkt door te razen heeft voor mij 5 dagen stilgestaan. En wat was het heerlijk.





Samen hebben we genoten van alles wat de Disney Cruise te bieden heeft. Waar ik van tevoren bang was dat ik me op een Cruise wellicht ging vervelen kon ik het niet fouter hebben. Ik heb namelijk maar 14 minuten op een bedje op het dek gelegen. Letterlijk. Er was namelijk zo veel te doen dat liggen zonde is, althans dat is mijn beredenering. Waar ik vaak een kritische noot heb kan ik die nu gewoon niet opbrengen. Dit was gewoon perfect. Dit was werkelijk waar een varend pretpark. Zou ik het nog een keer doen? Ja. Kan ik dit iedereen aanbevelen? Ja. Overstijgt dit iedere pretpark-resort-ervaring? Schrik niet: ja.

De Disney Dream doet zijn naam eer aan: deze cruise was bijna te mooi om waar te zijn. Een onwerkelijk geheel van entertainment, een fantastisch mooie boot, avontuurlijke activiteiten, goddelijk eten, personeel wat je met oprechte passie in de watten legt en een ongekend mooie bestemming vormen samen de Disney Cruise.

Wanneer we van het schip af lopen kunnen we ons moeilijk realiseren dat de volgende passagiers al letterlijk aan wal staan te wachten. Het voelde alsof alles speciaal voor ons was. Disney gooit over een uur vast de stroom uit op de boot en parkeert hem dan ergens wachtend tot wij ooit weer op Disney Cruise gaan. In de tussentijd ga ik zo nu en dan mijn ogen sluiten om dit opnieuw te beleven, want een droom was het zeker.

Lars

En als afsluiting een filmpje welke onze cruise in 3,5 minuut samenvat:

Plaats een reactie